How to: solve a fight

Det är inte bara att lösa, utan att kunna förebygga att det inte blir otrevliga gräl. Att man blir oense och kanske råkar säga något klumpigt händer alla. Att man blir arg, irriterad, obekväm, ledsen, besviken och förvirrad erfar alla. I t.ex en relation så är det bara nyttigt att kivas någon gång ibland. Relationen blir starkare av att lösa saker tillsammans, t.o.m kan blir man lite kärare i varandra om det sköts snyggt.

Jag är nu bara 23 och kan fortfarande betraktas som småskit. Men trots det så har jag ändå tips och tankar om det här ämnet som jag banne mig tänker dela. Speciellt till min yngre och jämnåriga ”publik”. Jag tycker ju att… Skulle alla ta tag i sina problem, ha självinsikt, prioritera ens egna mående, glädjas med andra, alltid suga åt sig kunskap, kunna/lära sig att sätta ord på sina känslor, förmåga att lyssna utan att tolka och lära sig att kommunicera så skulle världen vara ett stort steg fram till att vara en mer harmonisk plats.

Nu när jag skriver det här så ligger jag ute på terassen och hör vågor från havet i bakgrunden. Det är väldigt enkelt att börja filosofera på en idyllisk plats asså. Varför jag inspireras till att skriva det här inlägget är för att jag och Oscar hamnade i en situation som man skulle kunna drivit till ett gräl. Men med tekniken nedan som är grunden till bra kommunikation så blev det bara en lugn pratstund om hur vi kunde mötas på bästa sätt. Fint va? Att det kan va så enkelt.

TOLKA

En stor grej som leder till missförstånd och gräl är att man tolkar istället för att ta in orden och betydelsen som personen säger. Om Anna t.ex. säger ”Ikväll vill jag ha lite egentid och bara pyssla om mig själv” så kan Peter tolka det som ”Anna vill inte vara med mig”. Men… Det blev ju fel. Peter vred Annas ord till något som inte var det hon menade. Sånt kan vi ju inte hålla på med!

Man behöver vara tydlig i sin kommunikation. Livet blir så fantastiskt mycket enklare för både en själv och sin partner om man är det. Det finns ett sätt så ni kan kommunicera, aldrig behöva missförstå varandra och få en mer stabil tillvaro tillsammans. Redo? Då kör vi.

TANKAR • KÄNSLOR • BEHOV

Dessa tre ord är musik för min själ. Det är precis vad det står och behöver inte tolkas. Du berättar vad du tänker, känner och behöver. INGEN kan ifrågasätta dig eller missförstå dig för du äger allt du känner och säger. Ibland kan det vara svårt att sätta ord på sina känslor. Jag har en övning för det också… Men det får bli ett annat inlägg. När du behöver det så kan du ge dig själv svar på dessa tre frågor.

TANKAR

Vad tänker du och vad tycker du när personen utför den här handlingen? Vad tänker du och vad tycker du när det här händer/hände? Vad tycker och tänker du om den här situationen?

KÄNSLOR

Vilket humör blev du på? Hur mår du av det här? Vad kände du när det här hände? Hur påverkade det dig rent emotionellt?

BEHOV

Du ska aldrig behöva vara beroende av någon annan. När det kommer till behov så ska du täcka det svaret med något DU behöver göra för att må bra. Däremot kan man såklart önska om en person kan göra si eller så, men behovet ska du täcka själv.

SPEGLA

Det här kan man göra med sig själv för att fatta tuffa beslut. Jag har använt mig av den här modulen många gånger och det har hjälpt varje gång. Allt blir så mycket tydligare. Ska du ta det här med din partner (eller vem som helst) så ska ni definitivt spegla vad varandra ha sagt efter, för att säkerställa att båda har förstått varandra. Att spegla innebär att man återger vad den andra personen har sagt. Inte tolkar… Utan återger. Något som är superviktigt när man lyssnar på när någon uttrycker sina tankar, känslor och behov är att inte avbryta. Låt personen få prata till punkt.

Men hur kan det här lösa ett gräl? Jo… Ni kan ta tag i det innan det ens börjar. Har ni det här som grund när ni ska göra ett beslut så kommer ni alltid kunna överväga de bästa alternativen utefter vad era olika behov är.

Är det så att ni är i ett hetsigt gräl så COOLA NER, andas, fundera på vad som händer hos just dig och sätt ord på det. Sätt er sedan ner och lugnt berätta vad ni individuellt har kommit fram till. Möt varandra och prata med era alternativ samt hur ni kan lösa det här på bästa sätt.

Nu ska jag släcka för ikväll och avsluta den här dagen. Jag hoppas min spontana inspiration till inlägg kan hjälpa i alla fall någon av er. Godnatt!

Advertisements
Annonser

Du kanske också gillar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.